lansky.dk online marketing logo
domæne guide med hvordan du finder det rigtige

Guide til valg af

Domæner & Domænenavne

Guide til køb af domænenavne i Danmark

Du køber ikke dit domænenavn, men lejer det i periode af minimum et år hos Punktum(tidligere DK-Hostmaster), men du kan også leje domænet i op til f.eks. 5 år ad gangen. Punktum.dk er præsentanten der varetager danske domæner med .dk endelsen i 2024.

Køb af domæne hvor?

Du kan købe domæner flere forskellige steder, og priserne er stort set ikke ens ved nogen forhandler. Vi har i Danmark over 40 forskellige webhosting udbydere, der alle tilbyder domæner med eller ved siden af webhoteller, og her er priserne vidt forskellige. Se oversigten over domæne priser ved nogle af de populære webhotel udbydere.

Nordicway

kr. 99

/år

Simply

kr. 18,94*

/år

Azehosting

kr. 19,-

/år

Vælg rigtigt med dit nye domæne

Vælg det rigtige domæne ud fra forskellige overvejelser der forhåbentlig starter dit nye online eventyr. Første ting er selvfølgelig om det er en forretning eller privat hjemmeside/blog du skal lave. Hvis det er i forretnings øjemed, så er brandnavn ofte det gode valg, men også sigende domænenavne kan være særdeles brugbare til at tjene penge online med f.eks. affiliate marketing helt ligesom brandnavne er ideel til en webshop forretning. Til privat brug er mere sigende ord i domænet ofte det bedste valg. Det er ikke nemt at finde det rigtige domæne, for hvis du skal lave en webshop om produkt salg eller måske en affiliate side om samme, så er de gængse ord som f.eks. modetøj.dk, billiglån.dk, solbriller.dk osv. optaget. Derfor kræver det en vis eftertænksomhed og inspiration, som du jo sikkert allerede har gjort dig overvejelser omkring. Hvad du skal overveje inden køb af domæne, er de ting som jeg beskriver her.

Hvorfor er domænenavnet vigtigt?

Hvis du skal lave en side til erhvervsmæssige formål, så er domænenavnet selvfølgelig essentiel for forretningen.

Domænet er ”butiksfacaden” og skal selvfølgelig være sigende for forretningen, hvad end du laver en affiliate hjemmeside om motorsave hvor emnet kan indgå i domænet, eller en webshop med brandnavn som domæne.

Det at flytte fra et domæne til et ny, vil gå udover alt det arbejde og goodwill som du har lagt i domænet. Derfor er det ret vigtigt, at du vælger rigtigt domænenavn til at begynde med, også selv om du selvfølgelig godt kan redirecte et domæne og oparbejde de samme links.

køb det rigtige domæne der besvarer spørgsmål

Keep it simple!

Gør dig selv en kæmpe tjeneste ved at holde det enkelt. Lange mærkelige domænenavne husker ingen, helt ligesom det korte, præcise og klingende navn, vil få din side/forretning til at fremstå mere professionel.

Det kan godt tænkes, at du syntes navnet holdåndforiværksættere.dk beskriver nøjagtig, hvad din side handler om. Men det er et håbløst sigende navn. Mammamia.dk er måske dit navnevalg til børne-webshoppen? og det er sammensat at din bedstemor og datters navn? Som brandnavn er det nemt at huske, men helt umuligt at indtaste med alle de m bogstaver i min optik.

Hold det simpelt – Dèt giver dig meget mere indtjening, da dine besøgende vil være i stand til at huske navnet fremover, samtidig med, at du sparer penge på markedsføringskontoen.

find et godt brand .dk domæne

Brand eller beskrivende domæne?

Du kan vælge mellem et brandnavn eller det beskrivende domæne der indeholder søgeordet. I forhold til søgeoptimering, der er jo er en fast bestanddel hvis man have besøgende fra f.eks. Google, så er de ”gratis” kliks fra søgemaskinen en vigtig ting for hjemmesidens økonomi.

Dit valg af domænenavn spiller ind på omkostningerne ved trafik, for det beskrivende navn hjælper stadig ved søgeoptimering. Brugeren der søger på Google, vil kunne se hvad siden handler om, hvilket et brandnavn ikke siger noget om. Vi snakker splitsekunder når du skal træffe dit valg af hvilket hjemmeside du skal besøge af de 10 mulige på side 1 af Google der kommer frem ved din søgning, og her vil et brandnavn stort set kun kunne vinde, ved at brugeren kender det, har hørt om det eller det har fedt navn.

et sigende domænenavn kan være god forretning

Det beskrivende domæne

Det beskrivende domæne giver stadig fordele for niche sider, og det er samtidig ret sigende, for eventuelle nye besøgende der støder på din side i Google søgninger.

Som udgangspunkt er det godt at have søgeordet i sit domænenavn. Her på siden starter det også med ordet ”webhotel”, og allerede der har jeg jo en fordel, hvis du har fundet siden på Google, for vi som mennesker forfalder til at klikke på det nemme valg ved eventuel tvivl. Det sparer mig for penge i eventuel markedsføring, og det er et ret godt udgangspunkt for en start på sit hjemmeside/webshop eventyr.

Ulempen ved det sigende domænenavn som f.eks. webhotelanbefaling.dk er, at denne side ikke rigtig kan omhandle meget andet end webhotel, domæne og hjemmesider – Her er Lansky.dk meget bedre som eksempel.

Det er selvfølgelig ikke det store problem lige for min side, men hvis du har startet en webshop med solbriller, og du har valgt solbriller-way.dk, så kan du ikke rigtig begynde salg af nederdele eller andet.

Jeg vil anbefale et brandnavn, hvis du vil have en seriøs hjemmeside, blog eller webshop, som du tænker skal blive en stor shop eller hjemmeside.

at vælge det rigtige domæne kan være forvirrende

Hvorfor brandnavn ikke er godt?

Inden jeg fortæller dig grunden til, hvorfor jeg anbefaler branding fremfor sigende domænenavn, så skal du først høre om ulempen ved branding.

Et nyt brand vil tage lang tid at bygge op, og det kræver hårdt arbejde at opbygge et online brand domæne, hvor det beskrivende domæne klart har en fordel. Du skal være klar på at arbejde længe inden det giver afkast, helt ligesom du kan bruge mange penge på at få et SEO firma til at klare det.

Dk, com, org eller en af de nye TLD endelser?

Hvis du laver en hjemmeside eller webshop der kun skal bruges i Danmark, så er .dk jo absolut det bedste valg ud fra præmissen om, at det er hvad de fleste danskere ville taste ind per automatik.

Fordelen ved .dk fremfor .com er, at .dk er en del billigere at købe, men det er småpenge i forhold til hvor vigtigt domænet er for potentiel forretning.

Hvis du planlægger, at hjemmesiden eller shoppen skal ud over kanten i fremtiden, så køb både .dk og .com domænet, for så kan du altid flytte forretningen fra .dk til .com, og du er sikker på at eje domænet, hvilket du ikke kan være fremefter.

Der er kommet mange nye sjove TLD navne til domæner, hvor du kan vælge .ninja, .pizza, .sport eller andre sigende endelser. De er en del dyrere end et 45 kr. .dk domæne, og fordelen ved disse er, at de er ret sigende om hvad forretningen er.

Ulempen ved at vælge andre domæne endelser end .dk eller .com, er at de fleste forbrugere er skeptiske overfor nye tiltag, og domæner der kan virke suspekte.

Derfor brand eller sigende?

Det er selvfølgelig afhængig af nichen, for vvs manden vil nok ikke vinde meget ved at brande sin online forretning(ao.dk er eneste vvs brandnavn der kommer frem i mit område). Hvorimod modetøjsforretningen der sælger tøj til kvinder, kan brande sig og helt sikkert burde gøre det frem for et sigende domænenavn.

Fordelen ved brand og hvorfor jeg anbefaler det, er nemlig, at når man endelig har fået opbygget et brand der kan vises alle steder, så får man opbygget autoritet, og derved kan vinde både på søgeoptimeringen og goodwill.

Vælg et brand hvis du vil gøre forretning langt ind i fremtiden. Hvis du bare vil bygge en lille sigende side så er det selvfølgelig det beskrivende domæne.

undgå bindestrege i dit nye domæne

Hvad med Æ, Ø og Å i domæne?

Hvis du har bestemt dig for at domænet skal indeholde dit efternavn ”Møller” og domænet måske skal hedde pøllermøller.dk, så skal du selvfølgelig købe dette domæne. Du skal dog først tjekke om domænenavnet moellerpoeller.dk er ledig også, for du skal aldrig købe et domæne med Æ, Ø & Å uden også at købe det samme domæne med AE, OE & AA.

Selvom det ikke burde være sådan, så kan teknikken fejle med vores tre mærkelig special bogstaver, for udenfor landets grænser kendes disse tegn ikke. Og siden Danmark er et lille land, så er udlandet også ret ligeglade med disse tegn(Tip: Brug altid disse 3 tegn i dine koder på webhoteller og andre steder, for de fleste der prøver at hacke hjemmesider, har ikke disse tegn i deres scannings værktøjer). Udover teknikken, så er det svært at tage sin forretning udenfor landets grænser, hvis nu du vil kopierer webshoppen til at virke på f.eks. det tyske marked også.

Hvis du vælger et domæne som møllerpøller.dk, så bygger du siden op på moellerpoeller.dk og redirecter møllerpøller.dk hertil. Det kan spare dig for en del spildt tid og penge på SEO.

Læs vores artikel om problematikken med Æ, Ø og Å lige her.

Bindestreg i domænenavnet?

Bindestreg er en god ting til at gøre et domæne med flere ord, nemmere at overskue/læse. Webhotel-anbefaling.dk er nemmere at overskue, men ulempen er dog, at de fleste vil glemme at taste bindestregen, og de vil dermed besøge siden webhotelanbefaling.dk frem for webhotel-anbefaling.dk.

Umiddelbart er det eneste problem med bindestreg, udover nævnte eksempel, om det ser uprofessionelt ud eller ej. Personligt har jeg et problem med bindestreg i domæner, men dybest set er der nok lige så mange meninger for domæner med bindestreg i, som der er meninger imod.

et brand domæne kræver meget marketing for ranking

Det rigtige valg af domæne?

Tingene jeg lige har oplistet, skal du tage med i overvejelsen når du finder og køber dit domæne.

Hold det kort og præcist hvor du undgår mange eller svære ord, for du vil gerne have besøgende igen især hvis du sælger ting fra en webshop. Her skal det være nemt at huske for brugeren, for denne besøger mange hjemmesider hver dag.

Tag en beslutning om branding eller beskrivende navn, hvor du husker at holde det enkelt, og husker at være tålmodig med især brandnavnet der tager tid og penge at brande.

FAQ om domæner

Det er forholdsvis nemt og billigt at bygge sig en hjemmeside, for du kan få et ganske fint webhotel & domæne f.eks. ved Unoeuro til 200 kr. Det kræver selvfølgelig, at du kender til webhoteller, CMS og domæner. Spørgsmål omkring domæner er, hvad du finder en FAQ om de mest stillede webhotel spørgsmål lige her.

Hvad er et domæne? Man kan sammenligne et domæne med din fysiske adresse. Domænet er det samme som den adresse du bor på, og hvis man vil finde dig, så søger man på adressen. Domænet er bindeleddet til at finde dig der befinder dig på din hjemme adresse, hvor man online finder webhotellet på adressen.

Et domæne er din adresse på internettet, hvor den rigtige adresse faktisk består af tal i en en ip adresse, der kunne se sådan ud: 231.123.98.189

Disse tal er umulige at huske, så derfor har vi heldigvis muligheden for at bruge bogstaver. Når du indtaster en adresse som f.eks. lansky.dk, så bliver denne anmodning fra din browser, konverteret til ip adresse der søger efter webhotellet og modtager svaret i form af små pakker, som din browser skaber hjemmesiden ud fra.

Domænet består af to dele, hvor den første er dit navn, og dette er et entydigt navn, som kun du har. Den sidste del er det tilhørsforhold som domænet har. Her skal du selvfølgelig finde den endelse der passer til din side og land, hvor .com er dækkende for hele verden. Vælg altid .dk som der er 1.3 mio registrede af eller gå efter et .com domæne.

Hvis du ikke har læst vores lille guide til at finde domænet ovenfor, så læs det og tag disse punkter med i ”søgningen”. Vælg et simpelt navn der ikke er for langt eller svært at huske. Hvad end det er brand eller sigende navn, så skal det være til at huske frem for at være vildledende.

Lav en brainstorm over ord eller navne der betyder noget for dig, og se om ikke disse kan bruges til brand. Med sigende navne, der skal du finde på noget sigende. Kombination af f.eks. Webhotel + portalen, guide, hjælp, priser, tips m.m. og lignede kan hjælpe dig til et sigende domæne. Få flere ideer til at finde det ideelle navn, i vores artikel her: Tips til hvordan du finder dit domæne

Der findes forholdsvis mange godkendte domæneregistratorerer i Danmark, og disse er, hvem du skal opsøge for at få oprettet et domæne i dit navn. Registratoren sender en ansøgning til DK-Hostmaster om at få domænet registreret til dig, og DK-Hostmaster sender en mail der beder dig om at bekræftige registreringen.

Hvis du vil have hjemmesiden online, så skal du have et webhotel, som domænet peger på. Med mindre du hoster din egen server, så vælg f.eks. Unoeuro lige her, hvor du kan tilknytte et ubegrænset antal domæner til et webhotel.

Domæner i dagens Danmark koster ikke ret meget, og du finder rigtig mange steder, hvor du kan købe det. Priser på hvor du kan købe et domæne varierer dog en hel del, og personligt sværger jeg til Unoeuro, for de er billige til prisen af 45 kr. + oprettelse. Unoeuro er også de hurtigste der registrerer domænet ved DK-Hostmaster, selvom en del supporterer ved de forskellige webhostings benægter dette faktum.

Hvad koster et domæne? Hvis du køber et .dk domæne med dns hos Simply(tidligere kendt som Unoeuro), så betaler du 111 kr. for det første år, og efterfølgende betaler du den årlige afgift ved DK-Hostmaster(Tip: Brug pps betaling så du ikke glemmer regningen på den årlige fornyelse).

Andre domæner som .com eller de nyere af slagsen, koster en del mere, som du kan hos Simply.com.

DK-Hostmaster er administrator for alle danske domænenavne der slutter på .dk. Disse lejer de ud til dig og mig, for ingen af os ejer rent faktisk domænerne, vi har bare førsteret som ejere.

Brug søgningsfeltet øverst eller nederst her på siden, eller indtast domænenavnet hos Simply.

Hvis du satser på et udenlandsk navn, så indtast et stikord ved Bustaname.com og se de potentielle domænenavne som generatoren spytter ud. Crawlr.dk giver nogenlunde samme mulighed med danske ord, som du kan bruge som inspiration til søgningen efter det nye domænenavn.

Se vores sammenlignings oversigt over priser på domæner, men ellers er prisen ca. 45 kr. der dog varierer på oprettelse ved de forskellige steder.

Personligt sværger jeg til Simply(kendt som Unoeuro før navneskift), hvor prisen er ca. 45 kr. + oprettelse, og så kan du tilknytte et ubegrænset antal domæner til et webhotel, men se selv efter lige her.