lansky.dk online marketing logo

Hvad er et domæne? Få den nemme forklaring her

find svar på hvad er et domæne?

Hvad er et domæne? Hvis du ikke ved det, så bliver et domæne også kaldt for et domænenavn. Kort fortalt, er det en unik adresse der gør, at folk har mulighed for at kunne finde din hjemmeside.

 

Hvad er et domæne?

Ligesom folk kan finde din fysiske bolig ud fra din adresse, så kan folk finde din hjemmeside ud fra domænet der fungerer som din online adresse.

Domæner findes i forskellige typer i forhold til endelser. Før i tiden betød endelsen på ens domæne (fx .dk) at man var fra Danmark, .se så var man svensk osv. I dag kan du dog finde rigtig mange forskellige og sjove domæne endelser. I Danmark varetager DK-Punktum(tidligere Hostmaster) .dk domæner.

 

Et domæne er som en tom grund

Du kan vælge at se et ledigt domæne som en tom grund der er til salg.

Et domæne er en adresse, der kun eksistere i det virtuelle som du lejer brugsretten til.

Når du har købt domænet, kan du efterfølgende selv bestemme, hvor meget du ‘bygger’ på dit domæne uden at lokalplaner og andet sætter begrænsninger som i den virkelige verden.

Domænet kan bruges på mange forskellige måder. Enten bygge det op om dig selv som en blog eller vælge at drive virksomhed fra det. Her vil det typisk være en generel hjemmeside, firmaside eller webshop.

Typisk vil man skulle tilgå et domæne ved hjælp af en internetforbindelse og en browser.

 

Hvordan fungerer et domæne?

lær hvad et domæne er

Når du indtaster et domænenavn i din webbrowser, sendes der en anmodning til en en DNS-server (Domain Name System). DNS-serveren omsætter derefter domænenavnet til en IP-adresse, som er den faktiske adresse på den server(webhotel), hvor hjemmesiden er ligger på rent fysisk. Webhotellet returnerer derefter hjemmesidens indhold til browseren.

Se også: Hvad er et webhotel?

 

Hvorfor er et domænenavn vigtigt?

Du skal bruge et domænenavn så folk kan finde din firmaside, affiliate side eller webshop. Et domænenavn brand som firma.dk giver et mere professionelt udtryk end hvis du f.eks. havde det liggede på firma.wordpress.com eller lignede gratis steder med underdomæner.

 

Domæne endelser

Det er kun dig, der har mulighed for at vide hvad der skal ske på dit domæne. Registreringen sker nemlig på verdensplan, og der kan kun være en ejer pr. domæne.

Du skal dog være opmærksom på, at du godt kan bestille det samme domænenavn med forskellige endelser. Selvom du ejer mitdomæne.dk, kan andre godt eje mitdomæne.com, mitdomæne.eu eller mitdomæne.eu. Vil du være sikker på, at kun du har brugsretten over “eksempel.XX”, skal du købe alle de kendte endelser.

I Danmark har vi æøå, som også har betydning i forhold til køb af domæner. Hvis dit domæne er købslik.dk, skal du huske at købe koebslik.dk også.

 

Hvordan får du et domæne?

hvordan kan du finde et domæne

Du kan få et domæne ved at registrere det gennem en domæneregistrator. Der er mange forskellige virksomheder, der tilbyder denne tjeneste, og priserne kan variere. Når du har registreret dit domæne, ejer du rettighederne til domænet. Her skal du så huske at forny det årligt, for ellers mister du domænet.

Se også: Hvad koster et domæne?

 

Fordele ved at have et domæne

Du skal bruge et domæne til at brande dit forretning, dig selv, firma osv. Men domænet er også vigtig i forhold til at få din egen e-mail adresse med domænenavnet i. For hvis du ikke ejer mitfirma.dk, kan din email ikke hedde xx@mitfirma.dk.

At din e-mail adresse ender på dit domænenavn fremstår mere mere professionel.

Heldigvis er både domæne og webhotel noget der kan købes ret billigt. Her gælder det primært om at finde det rigtige domænenavn, hvor du med fordel kan overveje udløbne domæner. Brug vores tips til hvordan du finder de ledige domæner.

Du kan med fordel købe både domæne og webhotel hos Simply(Unoeuro), som er mit foretrukne valg af webhotel, både ud fra pris og ydelse.

 

Hvordan vælger du domænenavn?

Hvis du har en dansk hjemmeside eller webshop, skal du købe et .dk domæne, hvor mange dog også .com.

Selve domænenavnet skal være nemt at huske og stave. Her bør du helst undgå bindestreger. Tal integreret i domænenavnet som Hosting4Real er okay, men et domænenavn der hedder 12345dk.dk bliver noget rod.

Du bør vælge et brandingnavn som afspejler enten dit firma, indhold eller shop og som du kan bygge videre på.

Få ny hjemmeside?

Hvis du gerne vil bygge affiliate side, men ikke selv vil sætte op, kan du købe en basis hjemmeside med 5, 10 eller 20 indlæg.